Lease

Vormen van zakelijke Lease

Bij zakelijke lease onderscheiden we financial lease en operational lease

Financial lease

Financial lease is een lening voor een bedrijfsmiddel, waarbij het bedrijfsmiddel tegelijk het onderpand is. Niet alleen voertuigen, maar alles met een uniek serienummer kan geleased worden, dus ook machines en apparaten. Het bedrijfsmiddel komt op de balans te staan: u bent direct economisch eigenaar. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar. U bepaalt zelf waar u het bedrijfsmiddel koopt, hoe u het verzekert en wat u er na de leaseperiode mee doet.

Bij deze leasevorm betaalt u het aankoopbedrag niet in één keer, maar in maandtermijnen die u vooraf afstemt met de leasemaatschappij. Het maandbedrag dat u betaalt, is daarmee een investering in uw bedrijfsmiddel.

Operational lease

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en verzorgt deze het onderhoud van het bedrijfsmiddel. U huurt het dus eigenlijk en mag er gebruik van maken, terwijl het risico bij de leasemaatschappij blijft. Wanneer het contract afloopt gaat het bedrijfsmiddel terug naar de leasemaatschappij.

Wat kost het leasen van bedrijfsmiddelen?

De kosten van leasen kunnen sterk verschillen en zijn afhankelijk van de leasevorm, aanschafprijs, afschrijving en restwaarde van het geleasede object. De fiscus ziet financial lease als een investering in uw bedrijf. U profiteert daardoor van een aantal fiscale voordelen, zoals afschrijving, investeringsaftrek en btw-aftrek.

Bij operational lease huurt u het bedrijfsmiddel. U betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij. Dit leasebedrag kunt u uiteraard ook van de winst aftrekken. Bij operational lease heeft u verder geen fiscaal voordeel, want u wordt geen eigenaar. De fiscus beschouwt deze leasevorm als een uitgave en niet als een investering.

Finanwijzer ondersteunt u bij het maken van een juiste keuze tussen financial en operational lease en de juiste aanbieder van het financieringsproduct.

Scroll naar boven