Lease

Zakelijke Lease

Financial lease is een lening voor een bedrijfsmiddel. Dit bedrijfsmiddel is tegelijk het onderpand. Behalve voertuigen, kan alles met een uniek serienummer geleased worden. Dus ook machines of apparaten. U bepaalt zelf waar u het bedrijfsmiddel koopt, hoe u het verzekert en wat u er na de leaseperiode mee doet. U bent direct economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel – de leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar – wat betekent dat het ook op de balans komt te staan. Bij deze leasevorm hoeft u het aankoopbedrag niet in één keer te betalen maar in maandtermijnen die u vooraf afstemt met de leasemaatschappij. Het maandbedrag dat u betaalt, is dus een investering in uw bedrijfsmiddel.

Een andere leasevariant is operational lease. Bij operational lease wordt u geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij blijft eigenaar en zorgt voor het onderhoud van het bedrijfsmiddel. U mag er dus gebruik van maken en het risico ligt bij de leasemaatschappij. U huurt het dus eigenlijk. Dat betekent dus ook dat wanneer het huurcontract afloopt, het bedrijfsmiddel weer teruggaat naar de leasemaatschappij.

Kosten van Lease

De kosten van leasen kunnen sterk verschillen en zijn natuurlijk afhankelijk van de leasevorm, aanschafprijs, afschrijving en restwaarde van het geleasede object.

Belangrijk om te weten is dat de fiscus financial lease ziet als een investering in uw bedrijf. U profiteert daardoor van een aantal fiscale voordelen zoals afschrijving, investeringsaftrek en btw-aftrek.

Bij operational lease huurt u het bedrijfsmiddel. U betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij. Dit leasebedrag kunt u uiteraard ook van de winst aftrekken. Bij operational lease heeft u geen fiscaal voordeel want u wordt geen eigenaar. De fiscus beschouwt deze leasevorm als een uitgave en niet als een investering.

Finanwijzer ondersteunt u bij het maken van een juiste keuze tussen financial – en operationale lease en de juiste aanbieder van het financieringsproduct.

Scroll to Top